Babka

Babka

BABKA

Składniki:

  • 4 całe jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka kefiru Natura 1,5 % z OSM Krośniewice
  • 120 ml oleju
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 szklanki mąki pszennej

Wykonanie:

Dużą formę na babkę, dokładnie smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą . Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni. Jajka ubijamy z cukrami na białą i puszystą masę.

Mąkę z sodą przesiewamy, dodajemy porcjami do jajek. Miksujemy tylko do połączenia składników. Dodajemy olej i kefir, miksujemy. Ciasta wlewamy do formy.

Pieczemy ok 45-55 minut. Po lekkim ostudzeniu wyciągamy z formy. Jak całkiem przestygnie możemy polać polewą, lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego życzy OSM Krośniewice