Babka
Babka
Składniki:
- 4 całe jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 szklanka kefiru Natura 1,5 % z OSM Krośniewice
- 120 ml oleju
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 szklanki mąki pszennej
Wykonanie:
Dużą formę na babkę, dokładnie smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą . Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni. Jajka ubijamy z cukrami na białą i puszystą masę.
Mąkę z sodą przesiewamy, dodajemy porcjami do jajek. Miksujemy tylko do połączenia składników. Dodajemy olej i kefir, miksujemy. Ciasta wlewamy do formy.
Pieczemy ok 45-55 minut. Po lekkim ostudzeniu wyciągamy z formy. Jak całkiem przestygnie możemy polać polewą, lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego życzy OSM Krośniewice