Jogurt domowy
Jogurt domowy z Mleka Pasteryzowanego 2% z Krośniewic
- 1 litr mleka pasteryzowanego z Krośniewic należy zagotować i ostudzić do temperatury 37-45 stopni.
- Następnie dodać bakterie jogurtowe możesz je kupić w sklepach serowarskich lub ze zdrową żywnością, cena: 4,5-8 zł.
- Przykryć naczynie, okryć kocem i odstawić w ciepłe miejsce na 6-8 godzin.
- Gotowy jogurt możemy, przelać, w mniejsze naczynia my wybieramy, słoiki.
- Przechowywać w lodówce przez 7 dni.
- Gotowym jogurtem można zaszczepić mleko jeszcze dwa razy.
- Podawaj z ulubionymi owocami, płatkami, orzechami.
Do utrzymania ciepła podczas dojrzewania jogurtu możemy wykorzystać:
- termos,
- słoiki wstawione do piekarnika z zapaloną żarówkom,
- słoiki zamknięte w lodówce turystycznej wraz ze słoikami z gorącą wodą,
- naczynie zawinięte w koc dodatkowo pozostaw w pobliżu ciepłego kaloryfera, piecyka, kominka.
Smacznego życzy OSM Krośniewice