Jogurt domowy

Jogurt domowy z Mleka Pasteryzowanego 2% z Krośniewic

jogurt
  • 1 litr mleka pasteryzowanego z Krośniewic należy zagotować i ostudzić do temperatury 37-45 stopni.
  • Następnie dodać bakterie jogurtowe możesz je kupić w sklepach serowarskich lub ze zdrową żywnością, cena: 4,5-8 zł.
  • Przykryć naczynie, okryć kocem i odstawić w ciepłe miejsce na 6-8 godzin.
  • Gotowy jogurt możemy, przelać, w mniejsze naczynia my wybieramy, słoiki.
  • Przechowywać w lodówce przez 7 dni.
  • Gotowym jogurtem można zaszczepić mleko jeszcze dwa razy.
  • Podawaj z ulubionymi owocami, płatkami, orzechami.

Do utrzymania ciepła podczas dojrzewania jogurtu możemy wykorzystać:

  • termos,
  • słoiki wstawione do piekarnika z zapaloną żarówkom,
  • słoiki zamknięte w lodówce turystycznej wraz ze słoikami z gorącą wodą,
  • naczynie zawinięte w koc dodatkowo pozostaw w pobliżu ciepłego kaloryfera, piecyka, kominka.

Smacznego życzy OSM Krośniewice