Kluski leniwe
Kluski leniwe z twarogu półtłustego z Krośniewic
Składniki:
- 500 g twarogu półtłustego z OSM Krośniewice
- 2 jajka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 90 g mąki pszennej
- szczypta soli
Do polania klusek leniwych z serem:
- 2 łyżki bułki tartej
- 90 g masła
- 1 łyżka cukru
Wykonanie:
Twaróg najlepiej zmielić w maszynce na drobnych oczkach. Dodać do niego mąkę pszenną, jajka i cukier waniliowy, szczyptę soli. Następnie zagnieść ciasto, uformować wałki i pokroić kluski ukośnie na paski wielkości ok. 3 cm. Do osolonego wrzątku wrzucić kluski leniwe, delikatnie mieszając, odczekać około 2 minut od wypłynięcia. Polać bułką z masłem.
Smacznego życzy OSM Krośniewice