Pierogi z serem
Pierogi z twarogiem półtłustym z Krośniewic
Składniki:
- 500 g twarogu półtłustego z Krośniewic, zmielonego jednokrotnie
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajko
- ok. 3/4 szklanki wody ciepłej
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
- Ser umieść w misce i rozgnieć dokładnie za pomocą widelca. Dodaj cukier, cukier waniliowy, cynamon. Całość dokładnie wymieszaj.
- Do miski wsyp mąkę, dodaj jajka, masło, sól. Stopniowo dodawaj wodę, aby składniki się połączyły. Zagnieć do uzyskania miękkiego, gładkiego ciasta.
- Ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. Za pomocą szklanki wykrój z ciasta kółka.
- Na środku każdego z nich umieść farsz. Pierogi złóż na pół, dokładnie zlep brzegi i dociśnij za pomocą widelca.
- W garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli i partiami wkładaj pierogi. Gotuj na niewielkim ogniu przez około 4 minuty od wypłynięcia pierogów.
Smacznego życzy OSM Krośniewice