Pierogi z serem

Pierogi z twarogiem półtłustym z Krośniewic

pierogi z serem

Składniki:

  • 500 g twarogu półtłustego z Krośniewic, zmielonego jednokrotnie
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajko
  • ok. 3/4 szklanki wody ciepłej
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie:

  1. Ser umieść w misce i rozgnieć dokładnie za pomocą widelca. Dodaj cukier, cukier waniliowy, cynamon. Całość dokładnie wymieszaj.
  2. Do miski wsyp mąkę, dodaj jajka, masło, sól. Stopniowo dodawaj wodę, aby składniki się połączyły. Zagnieć do uzyskania miękkiego, gładkiego ciasta.
  3. Ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. Za pomocą szklanki wykrój z ciasta kółka.
  4. Na środku każdego z nich umieść farsz. Pierogi złóż na pół, dokładnie zlep brzegi i dociśnij za pomocą widelca.
  5. W garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli i partiami wkładaj pierogi. Gotuj na niewielkim ogniu przez około 4 minuty od wypłynięcia pierogów.

Smacznego życzy OSM Krośniewice