Placki z twarogu

Placki z twarogu półtłustego z Krośniewic

Placek z twarogu

Składniki / porcja dla 4 osób:

  • 500 g twarogu półtłustego z Krośniewic
  • 6 jajek
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 6 kopiastych łyżek mąki pszennej

Przygotowanie

  • Białka oddzielić od żółtek i zachować.
  • Do miski wrzucić pozostałe składniki: twaróg, żółtka, cukier wanilinowy, cukier puder i mąkę.
  • Miksować wszystko przez około 3 minuty.
  • Ubić pianę z białek, dodać do masy twarogowej i delikatnie wymieszać łyżką (nie miksować).
  • Rozgrzać patelnię, najlepiej z nieprzywierającą powłoką.
  • Nakładać po około 2 łyżki masy na jedną porcję placka.
  • Piec po obu stronach po 2-3 minuty na złoty kolor.
  • Placki można podawać z ulubionymi dodatkami, np. jogurtem, musem owocowym.

Smacznego życzy OSM Krośniewice