Sos grzybowy

Sos grzybowy

sos-grzybowy

Składniki:

  • 350 g grzybów leśnych
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 0,5 szklanki wody
  • 120 ml śmietany 18% z OSM Krośniewice
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • natki pietruszki

Przygotowanie

  1. Grzyby dokładnie oczyść i umyj. Następnie pokrój na kawałki. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i 3 łyżki masła. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek następnie podsmaż przez około 8 minuty.
  2. Na patelnie dolej trochę wody i duś grzyby do miękkości.
  3. Do kubka wlej śmietanę oraz 2-3 łyżki sosu grzybowego. Wymieszaj i dodaj na patelnię oraz zagotuj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Sos gotuj na małym ogniu do momentu, aż zgęstnieje. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Smacznego życzy OSM Krośniewice