Nasza historia

Nasza historia

Rozwijamy się dla Was
dbając o tradycję.

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska – Proszkownia Mleka w Krośniewicach jest Spółdzielnia o wieloletniej tradycji, której głównym celem działalności jest skup i przetwarzanie mleka na najwyższej jakości produkty mleczarskie.
A tak wszystko się zaczęło…
  • 1928
    Społdzielnia1928
    Powstanie Spółdzielni
    To rok powołania Spółdzielni Mleczarskiej w Miłonicach na zebraniu kilkunastu producentów mleka, zwołanym przez Stanisława Koneckiego – Prezesa Kółek Rolniczych. Spółdzielnia została zarejestrowana w Sądzie i zgłoszona na członka Związku Spółdzielni Mleczarsko-Jajczarskiej w Warszawie. Pierwszym Prezesem Spółdzielni został Stanisław Konecki.
  • 1929
    budowa-osm-1938_2
    Uruchomienie Spółdzielni
    Lata 1929 -1938 to rejestracja w sądzie oraz uruchomienie produkcji w adaptowanych pomieszczeniach, budowa nowego zakładu w Krośniewicach
  • 1939
    spoldzielnia-1939
    Zarząd niemiecki
    Podczas II wojny światowej, w latach 1939-1945 był zarząd niemiecki, odbywała się produkcja na front.
  • 1946
    Wyzwolenie zakładu
    Wyzwolenie i uruchomienie zakładu spółdzielczego.
  • 1950
    unicef-1950
    Powstaje Proszkownia Mleka dla niemowląt
    Przy zakładzie powstaje Proszkownia Mleka dla niemowląt jako dar UNICEFU.
  • 1951
    Upaństwowienie Spółdzielni
    W 1951 rozpoczyna się upaństwowienie Spółdzielni i trwa do 1957 roku.
  • 1957
    Reaktywacja Spółdzielni
    W lipcu 1957 odbyła się reaktywacja Spółdzielni.
  • 1959
    produkty 1971
    Łączenie Spółdzielni i nowe produkcje
    Powołanie nowego Prezesa Zarządu zostaje nim Zenon Matraszeki, który pełni te funkcję do 1990 roku. W latach 1959-1971 odbyło się włączenie dwóch Spółdzielni „Niedrzewianka” i „Dąbrowianka”. Uruchomienie produkcji mleka zagęszczonego dla przemysłu w Krośniewicach, a w Niedrzewiu serów dojrzewających. Pierwsza w kraju produkcja sera „Liliput”.
  • 1975
    Produkcja na eksport
    Uruchomienie produkcji sera Solan i Feta na eksport. W latach 1975-1981 Spółdzielnia była jednym z siedmiu Zakładów Wojewódzkiej Spółdzielni Mleczarskiej w Płocku.
  • 1981
    Odzyskanie samodzielności
    Likwidacja Wojewódzkich Spółdzielni Mleczarskich. Odzyskanie samodzielności.
  • 1983
    1983
    Rozpoczęto budowę Wytwórni odzywek dla niemowląt
    Decyzją C. Z.S.Ml. i Zarządu Spółdzielni w 1983 roku rozpoczęto budowy wytwórni odżywek dla niemowląt, inwestycja nie trafiona, początek kłopotów finansowych.
  • 1994
    Powołanie nowego Zarządu
    Rok przełomowy w Spółdzielni, powołanie nowego Zarządu i nowej Rady Nadzorczej. Prezesem zostaje Pan Józef Hałajda, a Przewodniczącym Rady Pan Edmund Brzeziński.
  • 2003
    Walka o przetrwanie
    W latach 1995-2003 odbywała się walka o przetrwanie Spółdzielni, spłata kredytu zaciągniętego na nieefektywną inwestycję, nawiązanie współpracy z Bankiem Spółdzielczym w Gostyninie oraz Zakładem Usług Handlowych „ROBICO” w Warszawie, podjęcie wyzwania nowych czasów.
  • 2006
    Wdrażanie certyfikacji ISO
    W latach 2004-2006 zakłady w Niedrzewiu i w Krośniewicach dopuszczone do działania na rynku wspólnotowym. Wdrażanie i certyfikacja Systemu Zarządzania Jakością ISO9001/ HACCP.
  • 2008
    80-lecie Spółdzielni
    Inauguracja obchodów 80-lecia w Spółdzielni
  • 2010
    Nasze produkty są cenione
    Otrzymanie czterech znaków jakości „Poznaj Dobrą Żywność” na produkowane wyroby z marką ROBICO i wyróżnienie Kutnowskim Hitem 2010. Zwiększenie produkcji mleka zagęszczonego słodzonego.
  • 2011
    Nominacja do nagrody za jakość
    Spółdzielnia otrzymuje nominację do nagrody Orzeł Agrobiznesu oraz Puchar Marszałka Województwa Łódzkiego za wysoką jakość wszystkich produktów w Wojewódzkim Konkursie Wyrobów Mleczarskich Bratoszewice 2011.
  • 2015
    Powołanie nowego Prezesa
    Powołanie nowego Prezesa Zarządu zostaje nim Edmund Brzeziński, który pełni te funkcję do chwili obecnej.
  • 2016
    Kefir Robico otrzymuje certyfikat
    Osiągnieciem Spółdzielni jest zdobycie certyfikatu Jakość Tradycja za kefir Robico, przyznawanego produktom żywnościowym wysokiej jakości, wytwarzanego w sposób tradycyjny.
  • 2018
    90-lecie Spółdzielni
    Inauguracja obchodów 90-lecia w Spółdzielni. Jedyni w powiecie kutnowskim otrzymujemy Kutnowski Hit za twaróg półtłusty mielony.
  • 2019
    Modernizacja Zakładu Produkcyjnego
    We wrześniu zakończona współpracy z Zakładem Usług Handlowych „ROBICO” w Warszawie. Przeprowadzono kompleksową modernizację Zakładu Produkcyjnego w Oddziale Niedrzew pod potrzeby produkcji wyrobów własnych. Wznowiona produkcja Kefiru Natura i Mleka Pasteryzowanego.
  • 2020
    Rozpoczęcie produkcji Klinka z Krośniewic
    Rozpoczęcie produkcji Twarogu półtłustego Klinek z Krośniewic.