Naleśniki

Naleśniki z Twarogiem półtłustym z OSM Krośniewice

naleśniki

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka pasteryzowanego 2% z OSM Krośniewice
  • 0,5 szklanki wody mineralnej
  • 3 jajka
  • 5 łyżek roztopionego masła

Nadzienie

  • 500 g twarogu półtłustego z OSM Krośniewice
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 2 żółtka

Ciasto:

Do miski wsypać mąkę, cukier, sól, wlać mleko, wodę, masło na koniec dodać jajka. Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę. Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni, nakładając porcję. Rozprowadzać ciasto po powierzchni patelni i smażyć do czasu aż spód się lekko zrumieni. Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.

Nadzienie:

Twaróg przełożyć do miski, dodać cukier puder i cukier waniliowy oraz żółtka rozgnieść widelcem, wymieszać. Naleśniki smarować nadzieniem i składać w trójkąty lub ruloniki, następnie podgrzewać na patelni posmarowanej masłem.

Smacznego życzy OSM Krośniewice