Kluski leniwe

Kluski leniwe z twarogu półtłustego z Krośniewic

kluski leniwe

Składniki:

  • 500 g twarogu półtłustego z OSM Krośniewice
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 90 g mąki pszennej
  • szczypta soli

Do polania klusek leniwych z serem:

  • 2 łyżki bułki tartej
  • 90 g masła
  • 1 łyżka cukru

Wykonanie:

Twaróg najlepiej zmielić w maszynce na drobnych oczkach. Dodać do niego mąkę pszenną, jajka i cukier waniliowy, szczyptę soli. Następnie zagnieść ciasto, uformować wałki i pokroić kluski ukośnie na paski wielkości ok. 3 cm. Do osolonego wrzątku wrzucić kluski leniwe, delikatnie mieszając, odczekać około 2 minut od wypłynięcia. Polać bułką z masłem.

Smacznego życzy OSM Krośniewice