Placki z twarogu
Placki z twarogu półtłustego z Krośniewic
	Składniki / porcja dla 4 osób:
- 500 g twarogu półtłustego z Krośniewic
 - 6 jajek
 - 1 opakowanie cukru wanilinowego
 - 2 łyżki cukru pudru
 - 6 kopiastych łyżek mąki pszennej
 
Przygotowanie
- Białka oddzielić od żółtek i zachować.
 - Do miski wrzucić pozostałe składniki: twaróg, żółtka, cukier wanilinowy, cukier puder i mąkę.
 - Miksować wszystko przez około 3 minuty.
 - Ubić pianę z białek, dodać do masy twarogowej i delikatnie wymieszać łyżką (nie miksować).
 - Rozgrzać patelnię, najlepiej z nieprzywierającą powłoką.
 - Nakładać po około 2 łyżki masy na jedną porcję placka.
 - Piec po obu stronach po 2-3 minuty na złoty kolor.
 - Placki można podawać z ulubionymi dodatkami, np. jogurtem, musem owocowym.
 
Smacznego życzy OSM Krośniewice
														

