Placki z twarogu
Placki z twarogu półtłustego z Krośniewic
Składniki / porcja dla 4 osób:
- 500 g twarogu półtłustego z Krośniewic
- 6 jajek
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 6 kopiastych łyżek mąki pszennej
Przygotowanie
- Białka oddzielić od żółtek i zachować.
- Do miski wrzucić pozostałe składniki: twaróg, żółtka, cukier wanilinowy, cukier puder i mąkę.
- Miksować wszystko przez około 3 minuty.
- Ubić pianę z białek, dodać do masy twarogowej i delikatnie wymieszać łyżką (nie miksować).
- Rozgrzać patelnię, najlepiej z nieprzywierającą powłoką.
- Nakładać po około 2 łyżki masy na jedną porcję placka.
- Piec po obu stronach po 2-3 minuty na złoty kolor.
- Placki można podawać z ulubionymi dodatkami, np. jogurtem, musem owocowym.
Smacznego życzy OSM Krośniewice