Zupa cebulowa
Zupa cebulowa
Składniki:
- 2 litry bulionu warzywnego
- 9 dużych cebul
- 2 ząbki czosnku
- 6 ziemniaków
- 1/3 szklanki śmietany 18% z OSM Krośniewice
- 3 łyżki masła
- przyprawy: goździki, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, imbir, sól i pieprz
Wykonanie:
Cebulę, czosnek i ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę. W garnku roztopić masło wrzucić cebulę i podsmażyć. Do cebuli dodać czosnek i ziemniaki, smażyć jeszcze przez około 7 minut.
Całość zalać bulionem następnie dodać przyprawy. Gotować do czasu, aż ziemniaki będą miękkie. Z zupy wyłowić ziele angielskie, liść laurowy i goździki. Całość zblendować na gładki krem i dodać śmietanę 18% z OSM Krośniewice, delikatnie zagotować.
Smacznego życzy OSM Krośniewice