Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

zupa_cebulowa

Składniki:

  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 9 dużych cebul
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 ziemniaków
  • 1/3 szklanki śmietany 18% z OSM Krośniewice
  • 3 łyżki masła
  • przyprawy: goździki, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, imbir, sól i pieprz

Wykonanie:

Cebulę, czosnek i ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę. W garnku roztopić masło wrzucić cebulę i podsmażyć. Do cebuli dodać czosnek i ziemniaki, smażyć jeszcze przez około 7 minut.

Całość zalać bulionem następnie dodać przyprawy. Gotować do czasu, aż ziemniaki będą miękkie. Z zupy wyłowić ziele angielskie, liść laurowy i goździki. Całość zblendować na gładki krem i dodać śmietanę 18% z OSM Krośniewice, delikatnie zagotować.

Smacznego życzy OSM Krośniewice