Gofry
Gofry
Składniki:
- 190 gram mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 3 jaja
- 120 ml szklanki oleju roślinnego
- 325 ml mleka pasteryzowanego 2% z Krośniewic
Przygotowanie:
Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier wanilinowy. Wszystko wymieszać a następnie dodać jajka, olej roślinny oraz mleko. Zmiksować mikserem na gładką masę, tylko do połączenia się składników.
Gofry piec przez czas podany w instrukcji gofrownicy.
Gofry można posypać cukrem pudrem. Podawać z ulubionymi dodatkami np. dżemem, owocami lub bitą śmietaną.
Smacznego życzy OSM Krośniewice