Pierogi z serem
Pierogi z twarogiem półtłustym z Krośniewic
	Składniki:
- 500 g twarogu półtłustego z Krośniewic, zmielonego jednokrotnie
 - 1 łyżeczka cynamonu
 - 4 łyżki cukru
 - 1 opakowanie cukru waniliowego
 - 2 szklanki mąki pszennej
 - 2 jajko
 - ok. 3/4 szklanki wody ciepłej
 - 2 łyżki masła
 - 1 łyżeczka soli
 
Wykonanie:
- Ser umieść w misce i rozgnieć dokładnie za pomocą widelca. Dodaj cukier, cukier waniliowy, cynamon. Całość dokładnie wymieszaj.
 - Do miski wsyp mąkę, dodaj jajka, masło, sól. Stopniowo dodawaj wodę, aby składniki się połączyły. Zagnieć do uzyskania miękkiego, gładkiego ciasta.
 - Ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. Za pomocą szklanki wykrój z ciasta kółka.
 - Na środku każdego z nich umieść farsz. Pierogi złóż na pół, dokładnie zlep brzegi i dociśnij za pomocą widelca.
 - W garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli i partiami wkładaj pierogi. Gotuj na niewielkim ogniu przez około 4 minuty od wypłynięcia pierogów.
 
Smacznego życzy OSM Krośniewice
														

