Sernik
Sernik z twarogu półtłustego z Krośniewic
	Składniki na spód:
- 250 g mąki pszennej
 - 100 g zimnego masła
 - 2 jaja
 - 100 g cukru
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - szczypta soli
 
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu półtłustego z Krośniewic (2-krotnie mielonego)
 - 1 opakowanie budyniu śmietankowego
 - 240 g cukru
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 7 jaj
 - 100 g masła
 - 1 cukier waniliowy
 
Sposób przygotowania
Ciasto kruche:
- Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą, aby powstała masa, staramy się nie ocieplić ciasta.
 - Rozwałkujemy masę i wkładamy na blachę po uprzednim położeniu papieru na spód formy.
 - Wkładamy do lodówki na 30 minut.
 
Masa Serowa:
Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie cały czas miksując dodajemy masło, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, twaróg półtłusty porcjami, a na końcu budyń, aż do uzyskania jednolitej masy. Wylewamy masę serową na spód blachy z ciastem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na 1 godzinę. Po godzinie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy jeszcze na 15 minut, by sernik nie opadł.
Smacznego życzy OSM Krośniewice
														

