Sos grzybowy
Sos grzybowy
Składniki:
- 350 g grzybów leśnych
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki masła
- 0,5 szklanki wody
- 120 ml śmietany 18% z OSM Krośniewice
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- natki pietruszki
Przygotowanie
- Grzyby dokładnie oczyść i umyj. Następnie pokrój na kawałki. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i 3 łyżki masła. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek następnie podsmaż przez około 8 minuty.
- Na patelnie dolej trochę wody i duś grzyby do miękkości.
- Do kubka wlej śmietanę oraz 2-3 łyżki sosu grzybowego. Wymieszaj i dodaj na patelnię oraz zagotuj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Sos gotuj na małym ogniu do momentu, aż zgęstnieje. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Smacznego życzy OSM Krośniewice