Sernik

Sernik z twarogu półtłustego z Krośniewic

sernik

Składniki na spód:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 2 jaja
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu półtłustego z Krośniewic (2-krotnie mielonego)
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 240 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 7 jaj
  • 100 g masła
  • 1 cukier waniliowy
Sposób przygotowania
Ciasto kruche:
  • Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą, aby powstała masa, staramy się nie ocieplić ciasta.
  • Rozwałkujemy masę i wkładamy na blachę po uprzednim położeniu papieru na spód formy.
  • Wkładamy do lodówki na 30 minut.

Masa Serowa:

Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie cały czas miksując dodajemy masło, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, twaróg półtłusty porcjami, a na końcu budyń, aż do uzyskania jednolitej masy. Wylewamy masę serową na spód blachy z ciastem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na 1 godzinę. Po godzinie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy jeszcze na 15 minut, by sernik nie opadł.

Smacznego życzy OSM Krośniewice